آموزش سلامت
آنفلوآنزا؛ شایعترین ویروس تنفسی کشور
متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به اینکه طبق آمار 23 درصد ویروس آنفلوآنزای درچرخش مربوط به گونه H1 N1 است، تاکید کرد: درحال حاضر کمتر از هفت درصد ویروس کرونا در چرخش است و مابقی به سایر ویروسهای فصلی اختصاص دارد.
دکتر افشین منیری در گفت و گو با خبرنگار دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی به مهمترین دلیل بالا رفتن آمار مبتلایان به آنفلوآنزا فصلی اشاره و اظهار کرد: در سالهای گذشته به دلیل شیوع بالای ویروسهای همهگیری مثل کرونا بیشتر مردم از ماسک استفاده میکردند و این موضوع مهمترین فاکتور کاهش آمار ویروس آنفلوآنزا بود.
وی افزود: با فروکش کردن ویروس کرونا و عدم استفاده ماسک، ویروس آنفلوآنزا به دلیل انتقال فردبه فرد به بالاترین میزان سرایت رسیده است.
وی با اشاره به اینکه فصل پاییز تا اوایل بهار لود ویروس آنفلوآنزا به بالاترین میزان خود میرسد، گفت: گروههای حساس مثل سالمندان، مبتلایان به بیماریهای زمینهای و همچنین کودکان در معرض خطر ابتلا به آنفلوآنزا هستند.
متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری دانشگاه با اشاره به اینکه چندین ویروس و باکتری در کشور چین در چرخش است توضیح داد: این موضوع که ویروسهای جدیدی در هر منطقه خصوصا در فصل پیک شایع شود موضوع جدیدی نیست، این ویروس نیز یکی از ویروسهای تنفسی مربوط به فصل است ولی کماکان بر اساس آمار رسمی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران بیشترین ویروس در گردش مربوط به آنفلوآنزا است.
دکتر منیری درباره ضرورت استفاده واکسن در گروههای پرخطر اضافه کرد: از زمانیکه واکسن تزریق میشود تا زمان اثربخشی دوهفته زمان لازم است، با توجه به اینکه همچنان فصل سرد تا ماههای اول بهار ادامه دارد استفاده از واکسن در گروههای پرخطر توصیه اکید است.
عضو هیئت علمی دانشگاه با تاکید بر اینکه واکسن موجب شعلهورتر شدن لود ویروس نمیشود، اضافه کرد: کسانی که در مراکز بهداشتی و درمانی فعالیت دارند، مبتلایان به بیماریهای مغزی ریوی، کلیوی، دیابتی ها خصوصا زنان باردار مبتلا به دیابت بدون توجه به سن حاملگی، نقص ایمنی دارند و کودکان بالای شش ماه( با نصف دوز و کودکان کمتر از 9 سال وبالای دوسال دو دوز با فاصله یکماه برای بار اول) ضرورت دارد که سالانه از واکسن آنفلوآنزا استفاده کنند.
دکتر منیری با انتقاد از این که برخی والدین به دلیل شیوع بیماریهای ویروسی از مراجعه برای درمان سایر بیماریهای کودکان به بیمارستان و یا مراکز درمانی خودداری میکنند، توصیه کرد: بیماریهای باکتریایی به مراتب از ویروسها خطرناکتر است به طور مثال عفونت گوش میانی میتواند مننژیت ایجاد کرده و یا فشار عفونت در گوش به پرده گوش کودک آسیب میرساند، بنابراین مراجعه به پزشک برای درمان بیماری خصوصا بیماریهای عفونی و باکتریایی ضروری است.
متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری دانشگاه با بیان اینکه بین بیماری ویروسی و باکتریایی تفاوت است هشدار داد: والدین باید بین بیماری ویروسی و باکتریایی افتراق ایجاد کنند، نشانههایی مثل تبهای مقاوم به دارو، سرفههای طولانی، گوش درد و یا سینوزیت نیاز به مداخله سریع پزشکی دارد.
نظر دهید