جهرم

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی

  • 1402/09/01 - 11:16
  • - تعداد بازدید: 681
  • - تعداد بازدیدکننده: 665
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
  • /Zot
غذا و دارو

مقاومت میکروبی را جدی بگیرید

مقاومت میکروبی را جدی بگیرید

یکی از دلایل اصلی بروز مقاومت میکروبها، مصرف بی رویه و غیر منطقی آنتی بیوتیک هاست. در برخی موارد بیماران برای درمان سرماخوردگی به داروخانه مراجعه کرده و در خواست آنتی بیوتیک هایی (نظیر آموکسی سیلین و ...) را می کنند اما اگر سرماخوردگی ویروسی باشد نه تنهاضرورتی برای مصرف آنتی بیوتیک نیست بلکه هزینه درمان بصورت غیر منطقی افزایش پیدا کرده و مهمتر از آن بیماران در معرض عوارض جانبی ناشی از آنتی بیوتیک قرار می گیرند.
 
با توجه به گسترش روز افزون مقاومت میکروب ها به داروهای موجود و نگرانی از ادامه روند فعلی و از دست رفتن اثر بخشی داروهای فعلی در درمان بیماریهای عفونی از عموم مردم تقاضا می شود از مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها اجتناب نمایند. تجویز دارو توسط پزشک و تحویل دارو توسط داروساز به بیمار معمولا آخرین مرحله از ارائه خدمات سلامت می باشد که بعد از ارزیابی های متعدد نظیر گرفتن شرح حال بیمار، معاینه بدنی، ارزیابی های پاراکلینیک و تشخیص بیماری انجام می شود.
 
در اثر بخشی داروهای تجویز شده فاکتورهای زیادی شامل انتخاب داروی صحیح، دوز مناسب، دوره درمان مناسب و تحویل صحیح داروها به بیمار و رعایت توصیه های دارویی به هنگام مصرف دارو نقش دارند. بنابراین بیماران عزیز باید پس از طی روند مناسب، جهت درمان بیماری خود اقدام نمایند، تا دچار عوارض ناشی از داروها، تداخلات داروئی، مقاومت میکروبی... نگردند. عوارض داروئی واکنش هایی هستند که بر اثر مصرف دارو می توانند در فرد ظاهر شوند البته اینگونه عوارض ممکن است بسیار جزئی بوده و یا حتی منجر به مرگ شوند. برخی از داروهایی که باعث ایجاد عوارض ناخواسته دارویی می شوند و تا کنون توسط مرکز ملی ثبت عوارض ناخواسته داروئی ثبت شده مربوط به آنتی بیوتیک ها بوده و گاه در مواردی منجر به فوت بیمار شده است.
 
لذا توصیه های زیر در مورد مصرف منطقی داروها با تاکید بر داروهای آنتی بیوتیک ذکر می گردد:
 
هنگام تجویز آنتی بیوتیک باید دارو را طبق دستور پزشک و تا پایان دوره درمان، حتی اگر در اواسط دوره احساس بهبودی گردید، مصرف کنید زیرا قطع
آنتی بیوتیک در نیمه درمان فقط میکروبهای حساس را از بین می برد و باکتری ها مقاوم تر می شوند.
 
2- آنتی بیوتیک ها را حتما سر ساعت مصرف کنید.
 
3- هرگز آنتی بیوتیکی که برای درمان بیماری کنونی شما داده شده است برای زمان های دیگر حتی اگر علائمی مشابه بیماری قبلی خود مشاهده کردید مصرف نکنید.
 
4- به صرف سرفه کردن یا سرفه همراه با خلط نیاز به آنتی بیوتیک نیست و تجویز آنتی بیوتیک فقط در صلاحیت پزشک می باشد.
 
5- هیچگاه به پزشکان اصرار نکنید که برایتان داروی خاصی را بنویسند به پزشک خود اطمینان داشته باشید. حتی ممکن است بدون تجویز دارو توسط
پزشک و طی روند بیماری، سلامت خود را بزودی بدست آورید.

6- در صورت مصرف کامل آنتی بیوتیک تجویز شده و احساس عدم بهبودی، مجدداً به پزشک معالج خود مراجعه نمایید.
 
7- هر گروه از آنتی بیوتیکها روی میکروبهای خاصی اثر دارند پس داروهای مورد مصرف خود در یک بار تجویز پزشک را به بقیه توصیه نکنید.
 
8- هر دندان دردی به علت عفونت در لثه و دندان نیست تا در صورت بروز دندان درد به دندانپزشک مراجعه نمایید.
 
9- در صورت وجود سابقه حساسیت به داروهای خاص، ابتلا به بیماریهای خاص و یا بارداری و شیردهی در زمان تجویز دارو، مشکل خود را با پزشک مربوطه در میان بگذارید تا داروهای مناسب تری برایتان تجویز شود.
 
10- طی روند بیماری نیاز به بردباری و تحمل بیماری دارد لذا جهت درمان مناسب بیماری به سرعت پزشک خود را تغییر ندهید.

تهیه و تنظیم: کمیته تجویزمنطقی دارو(RUD) معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی جهرم

  • گروه خبری : غذاو دارو
  • کد خبر : 593
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

سامانه ی گفتگوی آنلاین نیافام