۱۴۰۱ جمعه ۲۱ مرداد
پیاده روی اربعین حسینی (ع)؛ چگونه در سفر در برابر بیماری های گوارشی در امان باشیم؟
اسهال
 اسهال مسافران یکی از شایع ترین بیماری های است که مسافران از آن رنج می برند
این بیماری در اثر خوردن و نوشیدن غذاها و آب های آلوده ایجاد می شود.
 این بیماری از طریق غذاهایی که به طور کامل پخته نشده باشد یا غذاهای پخته شده ای که در گرم کردن مجدد، به طور کامل داغ نشده باشند و غذاهایی که در دمای اتاق نگه داری می شود ایجاد می شود.

علائم این بیماری شامل دفع سه بار یا بیشتر مدفوع با قوام شل با یکی از علائم مانند تب ، تهوع، استفراغ، درد شکم و مدفوع خونی است که فرم های خفیف با دفع مدفوع کمتر از 2 بار در روز ظاهر می شود.

اسهال مسافران در بچه ها شایع تر از بالغین است و کودکان در معرض خطر بیشتری برای بیماری شدید هستند.

اکثر حملات اسهال خود محدود شونده هستند و در عرض چند روز کاملا بر طرف می شوند نکته مهم این است که باید از کم شدن آب بدن جلوگیری کنید. مطمئن  شوید که همیشه به مقدار کافی مایعات می نوشید، این مورد برای کودکان بسیار مهم است.  اگر کودک بی قرار و یا تحریک پذیر است و یا نشانه هایی از تشنگی شدید را نشان می دهد و یا چشم های گود رفته یا پوست خشک شده با کاهش قابلیت ارتجاعی دارد، نشانه کم آبی پیشرفته بدن است و فورا باید با کمک رابطین بهداشتی در مسیر راه به اولین مرکز بهداشتی مراجعه کنید.

به محض این که اسهال شروع شد مایعات بیشتر بنوشید مانند آب تصفیه شده، آب جوشیده، چای کم رنگ، سوپ و یا سایر مایعات سالم، از نوشیدن هر گونه مایعی که باعث دفع بیشتر آب بدن می شود مانند قهوه، نوشیدنی های بیش از حد شیرین و برخی از دمنوش ها اجتناب کنید.

وبا چیست؟

وبا نوعی بیماری حاد گوارشی است و در صورتی که به موقع درمان نشود، موجب کم آبی شدید بدن و منجر به مرگ انسان می شود این بیماری تا کنون میلیون ها نفر را در دنیا مبتلا و باعث مرگ صد ها هزار نفر شده است.

بیماری وبا مخصوص انسان است و انسان با خوردن آب و غذای آلوده به این بیماری مبتلا می شود. بیش از 75 درصد بیماران وبایی بدون علامت اند، لذا جلوگیری از ورود وبا به یک منطقه غیر ممکن است ولی می توان با رعایت اصول بهداشت فردی و عمومی از گسترش آن جلوگیری کرد.

علائم شایع بیماری وبا:

احساس پری و سرو صدا ( غرغر) در شکم
استفراغ
مدفوع شل و آبکی
عطش و تشنگی
در اغلب موارد ممکن است احساس سرو صدا در شکم و مدفوع شل اولین علامت بیماری بوده و سپس علائم شدید تر شروع گردد.

راه های پیشگیری از وبا:

استفاده از آب آشامیدنی تصفیه شده و بسته بندی

خودداری از مصرف آب های خنک شده با یخ های قالبی

عدم استفاده از آب های آشامیدنی در معابر

خودداری از مصرف مواد غذایی، خوراکی و آشامیدنی عرضه شده توسط فروشندگان سیار

خودداری از مصرف سبزی ها و میوه هایی که از شستشو و ضد عفونی مناسب آنها مطمئن نیستید

مصرف زیاد لیموی تازه، ماست و دوغ

به همراه داشتن آب بسته بندی و مواد غذایی سالم بسته بندی در طول سفر
شستشوی صحیح و مکرر دست ها با آب و صابون

در صورت بروز علائم گوارشی مانند اسهال تا 7 روز پس از بازگشت از سفر حتما به نزدیک ترین مرکز خدمات جامع سلامت با پزشک معالج خود مراجعه نمایید.

🔹توصیه های ارائه شده برای هر مسافری مهم است اما برای گروه های در معرض خطر یعنی نوزادان و کودکان خردسال، زنان باردار، افراد مسن و افراد دارای نقص ایمنی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

افرادی که در این گروه ها قرار دارند به طور ویژه ای به بیماری های ناشی از مواد غذایی حساس هستند. در صورتی که در طول مسافرت مبتلا به علائم گوارشی مانند دل درد، دل پیچه و اسهال شدید قبل از  هر گونه خود درمانی به ویژه مصرف آنتی بیوتیک در اسرع وقت به نزدیک ترین مرکز درمانی مراجعه و  خدمات آزمایشگاهی و درمانی دریافت نمایید.

گروه آموزش و ارتقاء سلامت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جهرم

روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی جهرم