۱۴۰۱ جمعه ۱۰ تير
مراقب دندان شیری کودکان باشید/ مصرف مواد شیرین و چسبنده عمر دندان کودک شما را کم می کند
به گزارش وبدا جهرم، پیشگیری در دندانپزشکی کودکان از اهمیت ویژه ای برخوردار است به طوری که سلامت دندان ها در دوران کودکی باعث می شود در بزرگسالی کمتر شاهد دندان های پوسیده و خراب باشیم. در گذشته آحاد مردم بر این عقیده بودند که باید دندان های شیری کشیده شود، متاسفانه این تفکر غلط همچنان در نزد برخی از مردم مشاهده می شود به طوری که کشیدن دندان شیری بهترین راهکار برای رها شدن از خرابی دندان نیست.

دکتر ناصر عباسی مدیر واحد بهداشت دهان و دندان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جهرم با اشاره به "شاخص 19 درصدی تعداد دندان‌های پوسیده"  (DMFT)  گروه سنی 6 سال در چهار سال گذشته در استان فارس گفت: 11/26 درصد کودکان این گروه سنی در شهر ها و روستاهای استان دارای دندان های شیری و دائمی سالم بوده اند که از میانگین کشوری 8/45 درصد بیشتر بوده است.

وی با اشاره به "شاخص 1/62 درصدی دندان‌های پوسیده"  (DMFT) در گروه سنی 12 سال در چهار سال گذشته در فارس گفت: در پوسیدگی دندان سهم پسران بیشتر از دختران است. 78/79 درصد این گروه سنی دارای دندان های پوسیده بوده اند.

وی گفت: در سال گذشته در شهرستان جهرم، 4551 دندان خراب در گروه سنی 6 تا 14 سال کشیده شده است که اگر والدین کودکان برای ترمیم دندان ها به موقع اقدام کرده بودند نیاز به کشیدن دندان نبود. همین طور در سال 1400، 87 مورد پالپوتومی ( عصب کشی دندان شیری) برای کودکان زیر 6 سال و 1559 مورد پالپوتومی برای کودکان 6 تا 14 سال توسط معاونت بهداشتی دانشگاه انجام شده است.

وی با اشاره به اهمیت فیشورسیلانت در کودکان گفت: در بعضی از کودکان سطح جونده دندان 6 تازه رویش یافته در سن 6 سالگی دارای شیارها و فرورفتگی های عمیقی است. این شیار ها با مسواک زدن تمیز نمی شود و خورده های مواد غذایی ومیکروب ها در داخل آنها قرار گرفته و باعث پوسیدگی دندان می شود.  برای از بین بردن این مشکل قبل از ایجاد پوسیدگی، توسط دندان پزشک شیارهای عمیق با مواد فیشور سیلانت پر می شود. با این کار شیار ها کم عمق شده بطوری که با مسواک زدن سطح جونده دندان به راحتی تمیز می شود و از تجمع خورده های مواد غذایی در داخل آنها و ایجاد پوسیدگی جلوگیری می کند.

به گفته وی بهترین زمان فیشورسیلانت برای دندان 6 از سن 6 سالگی تا 9 سالگی و برای دندان 7 از سن 11 سالگی تا 13 سالگی است.

دکتر عباسی با اشاره به فلوراید تراپی در کودکان گفت: فلوراید یک ماده ضروری برای استحکام دندان و استخوان هاست. فلوراید تراپی نه تنها پوسیدگی های اولیه را متوقف می کند، بلکه دندان ها را در برابر پوسیدگی های بعدی هم مقاوم تر می سازد. وقتی فلوراید کافی وجود داشته باشد، به مینای دندان متصل می شود و آن را محکم تر می کند. فلوراید عامل اصلی جلوگیری از پوسیدگی در دندانهای دایمی و  دندانهای شیری خصوصا در اوایل رویش آنهاست.

وی گفت: در سال گذشته در شهرستان های جهرم و خفر، 233 کودک زیر 6 سال و 3626 کودک 6 تا 12 سال، توسط معاونت بهداشتی تحت فلوراید تراپی قرار گرفته اند. همین طور برای 6 کودک زیر 6 سال و 334 کودک 6 تا 14 سال فیشورسیلانت تراپی انجام شده است.

به گفته وی علل پوسیدگی دندان در دانش آموزان رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان، مسواک نزدن به خصوص در شب، استفاده نکردن از نخ دندان، عدم دریافت فلوراید، رژیم غذایی حاوی کربوهیدرات بالا و مصرف مواد شیرین و چسبنده به میزان زیاد و دفعات مکرر در طی روز و در مدرسه است. والدین عزیز لازم است از بدو رویش دندان کودکان در مراقبت از دندان آنها کوشا باشند و به توصیه دندان پزشکان و مراقبین سلامت در مراکز بهداشتی عمل کنند.

لیلا امیرحمیدی کارشناس بهداشت دهان و دندان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جهرم گفت: به طور کلی دانش آموزان مقطع ابتدایی در سال یک بار تحت معایته بهداشت دهان و دندان قرار می گیرند و هر از 6 ماه فلوراید تراپی برای آنها انجام می شود. فیشورسیلانت، جرم گیری، رادیوگرافی، ترمیم، درمان پالب زنده، کشیدن دندان، پالتومی از دیگر خدماتی است که تویط معاونت بهداشتی دانشگاه برای دانش آموزان در شهر و روستا انجام می شود.

وی گفت : برای تمام دانش اموزان پرونده بهداشت دهان و دندان  تشکیل می شود که در آن مشخصات دندان های پوسیده، ترمیم شده و.. درج گردیده و یک نسخه آن به مدیر مدرسه داده می شود.

به گفته وی خدمات بهداشت دهان و دندان برای دانش آموزان در روستا ها شامل ترمیم و کشیدن دندان رایگان انجام می شود.

امیرحمیدی با اشاره به طرح  دهان و دندان عاری از پوسیدگی برای دانش آموزان پایه ششم گفت: در سال تحصیلی 97 و 98 نیز طرح دهان و دندان عاری از پوسیدگی توسط وزارت بهداشت و با همکاری وزارت آموزش و پرورش برای دانش آموزان پایه ششم ابتدایی اجرا شد و همچنان ادامه دارد. بر اساس این طرح دانش آموزان برای ورود به مقطع پایه هفتم ( متوسطه دوره اول) حتما باید نامه عاری از پوسیدگی دندان از درمانگاه داشته باشند. با این نامه مشخص می شود که دانش آموز به طور کامل خدمات بهداشت و درمان خود را دریافت کرده و بعد از آن از لیست مقطع ابتدایی خارج و وارد مرحله بعدی شده است.

وی با اشاره به اهمیت بهداشت دهان و دندان کودکان زیر 3 سال گفت: از ابتدای رویش دندان ها باید آنها را مسواک زد که آموزش چگونه مسواک زدن به کودکان زیر 3 سال توسط مراقبین سلامت به مادران و همین طور مادران باردار داده می شود. همین طور مسواک های انگشتی برای کودکان زیر سه سال در مراکز خدمات جامع سلامت شهر و روستا توزیع و در اختیار مادران قرار می گیرد.
1401/03/29