۱۴۰۰ شنبه ۲۴ مهر
چرا نان سبوس دار بهتر است؟
نان تأمین کننده بخش قابل توجهی از انرژی و ترکیبات نشاسته ای موردنیاز بدن است و اگر از آرد کامل غلات مانند آرد کامل گندم یا جو تهیه شود، درصد قابل توجهی از نیاز روزانه فرد به پروتئین و فیبر نیز فراهم می شود. همچنین نان منبع خوبی از کلسیم، آهن، ویتامین های گروه B، منیزیم، ویتامین E و روی است.

با توجه به ارزش تغذیه ای بالای نان های تهیه شده از آرد کامل و سبوس دار، توصیه می شود افراد در انتخاب نان مصرفی دقت کرده و انواع نان های سبوس دار و تیره را انتخاب کنند.

به طور کلی نانی که از دانه های سبوس دار گندم (با پوسته) تهیه می شود را نان تیره یا سبوس دار می نامند. در نان سبوس دار نسبت به نان سفید به طور میانگین دو برابر ویتامین، مواد معدنی و مواد فیبری وجود دارد.

نان های سفید فاقد مواد مغذی ضروری هستند و مصرف مداوم آن خطر چاقی، دیابت، چربی خون بالا و بیماری قلبی را افزایش می دهد.

غلات سبوس دار بیشتر از غلات سبوس گیری شده در دستگاه گوارش می مانند و آب به خود می گیرند و احساس سیری بیشتری به فرد می دهند. بنابراین کسانی که قصد کاهش وزن سالم را دارند می توانند با مصرف نان سبوس دار در رژیم غذایی به هدف خود برسند.

مصرف نان سبوس دار به عملکرد دستگاه گوارش کمک کرده برای درمان بیماری هایی نظیر ورم معده و روده مفید است.

مصرف نان سبوس دار برای بیماران مبتلا به دیابت نوع2 مفید بوده، مصرف سبوس جذب قند را کاهش داده و در نتیجه زمینه ابتلا به دیابت را کاهش می دهد.

مصرف نان سبوس دار بطور غیرمستقیم برکنترل فشار خون نیز موثر بوده و غذایی مفید برای مبتلایان به فشارخون بالا است.

علاوه براین، به دلیل اینکه اکثر نان های مصرفی حاوی مقادیر بالایی از نمک است، توصیه بر این است که نان های کم نمک انتخاب شود.

نان سبوس دار سرشار از آهن، اسیـد فولیک، املاح و ویتامین های ضروری برای رشـد کـودکان است. تحقیقات نشان داده یکی از مهم ترین خواص نان سبوس دار برای کودکان کمک به بهبود رشد، افزایش هوش و رفتار خوب در کودکان است.

از قرار دادن نان داغ در داخل کیسه های پلاستیکی خودداری کنید زیرا این عمل باعث عرق کردن، تسریع در فساد و ایجاد آلودگی با کپک ها و زودتر بیات شدن نان می گردد.

نان کپک زده را هرگز در نان دور ریز قرار ندهید سموم حاصل از این کپک در تغذیه دام به شیر منتقل شده و باعث احتمال بروز سرطان می گردد.

در زمان خرید نان، به نان تازه و داغ کمی فرصت دهید تا خنک شود. سپس نان ها را در پارچه تمیزی قرار داده و به منزل ببرید.

هرگـز از روزنامه برای حـمل نان استفاده نکنید زیرا روزنامه ها ممکن است دارای آلودگی میکروبی باشند و نان را آلوده کنند. همچنین جوهر موجود بر روی کاغذ روزنامه حاوی سرب بوده و اثرات سمی و سرطان زایی دارند.

جهت نگهداری طولانی مدت نان بهتر است آن را به قطعات مناسب هر وعده غذایی برش زده و در کیسه های مخصوص در فریزر قرار دهید. نگهداری نان در یخچال در دمای کمتر از 15 درجه سانتی گراد و بالاتر از نقطه انجماد باعث بیات شدن سریع تر نان می شود.

از خرید نان های بسته بندی بدون مجوز وزارت بهداشت از سوپرمارکت ها خودداری فرمایید.

ماندانا زارع مدیر غذا دانشگاه علوم پزشکی جهرم
1400/06/14