۱۴۰۰ شنبه ۲ مرداد
گول تبلیغات سو را نخورید؛ داروهای گیاهی و اقلام غیر مجاز در عطاری ها سلامت شما را به خطر می اندازد
فروش اقلام غیر مجاز توسط چند عطاری در شهرستان آنها را به سمت مراجع قضایی کشاند.

به گزارش وبدا جهرم، دکتر ابوالفضل نیکوسیر معاون دارو و غذا دانشگاه علوم پزشکی جهرم با اشاره به بازدید از 60 واحد صنفی عطاری  در سه ماه اول سال جاری در شهرستان جهرم گفت: 5 اخطار کتبی به تعدادی از عطاری ها در سطح شهرستان صادر شده است که بیشترین علت آن، عرضه محصولات غیر مجاز، دخالت در امر درمان و فروش محصولات دست ساز و تبلیغات غیر واقعی بوده است.

وی افزود: فروش داروهای سقط جنین و مکمل ها و پودرهای غیر مجاز در درمان چاقی لاغری از بیشترین موارد تخلف در تعدادی از عطاری های شهرستان بوده است.

وی گفت: همچنین در کنار آن تبلیغات سوء برای درمان های پوستی مانند بر طرف کردن لک و کک و مک و فروش روغن های گیاهی غیر مجاز مشاهده شده که پرونده های تخلف این عطاری ها  به مراجع قضایی ارجاع داده شده است.

به گفته وی طبق قوانین وزارت بهداشت عطاری ها تنها مجاز به عرضه گیاهان دارویی به صورت فرآوری نشده، روغن های گیاهی دارای مجوز از وزارت بهداشت، ادویه جات، و عرقیات هستند.

افروز جعفرنیا مدیر نظارت بر فرآورده های طبیعی ،سنتی، مکمل معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی جهرم گفت: ساخت و ترکیب هر گونه داروی گیاهی به صورت پودر، شربت، قرص، پماد، کپسول.... در محل عطاری ممنوع است.

🔸عرضه و تبلیغ داروهای شیمیایی و گیاهی با عنوان داروهای ترک اعتیاد، خواب آور، اعصاب و روان، داروهای چاقی، لاغری، سقط جنین در عطاری ها ممنوع بوده و جرم محسوب می شود.

🔸وی بیان کرد: متاسفانه برخی از عطاری ها با دخالت مستقیم در امر درمان از قبیل حجامت، زالو درمانی، طب سوزنی و... و یا تجویز و فروش و تهیه داروی گیاهی عوارض جبران ناپذیری را برای مصرف کنندگان رقم می زنند. همچنین بسیاری از مردم آگاهی لازم در خصوص عوارض ناشی از مصرف نادرست گیاهان دارویی را ندارند و آن ها را محصولاتی بدون ضرر تلقی می کنند.

افروز جعفرنیا گفت: بسیاری از داروهای لاغری که از طریق برخی از آرایشگاه های زنانه، عطاری ها، باشگاه های ورزشی، مکمل فروشی ها  معرفی می شوند، قاچاق ،تقلبی و دست ساز بوده و حاوی مواد مخدر (ترکیبات آمفتامین و شیشه ) هستند و سبب اعتیاد مصرف کنندگان وایجاد  عوارض جانبی شدید می شوند.

همچنین داروهای غیر مجاز چاقی دارای کورتون و بسیار مضر هستند و چاقی کاذب برای فرد ایجاد می کند.

به گفته وی مردم هرگز به تبلیغات ماهواره ای و اینترنتی مکمل های لاغری و چاقی توجه نکنند. داروهایی که از طریق ماهواره تبلیغ می شوند، کیفیت و استانداردهای لازم را ندارند، چون اگر داشتند در داخل کشور می توانستند ثبت شوند.

معمولا ترکیبات درج شده بر روی ظروف محتوی مکمل های غذایی غیر مجاز، با ترکیبات داخل قوطی تطابق ندارد و حاوی مواد شیمیایی و یا هورمون هایی هستند که عوارض جانبی به دنبال خواهد داشت.

وی گفت:  تجویز و عرضه اقلام نیروزا و مکمل های ورزشی در باشگاه های ورزشی، عطاری ها، سوپرمارکت ها، و سایر اماکن، مطلقا ممنوع است. تنها مکان مجاز به عرضه این گونه اقلام داروخانه ها هستند.

وی افزود: دقت و توجه به مشخصات برچسب در هنگام خرید اقلام دارویی و بهداشتی، گامی موثر در جلوگیری از قاچاق کالا و اطمینان خاطر از سلامت فرآورده است. افراد می توانند پس از خرید محصول، با مخدوش کردن لایه رویی قسمت مربوط به کد 16 رقمی را با توجه به اطلاعات روی برچسب کنترل اصالت، از طریق سامانه پیامکی 20008822، تلفن گویا 6185_021 یا مراجعه به آدرس سایت www.ttac.ir نسبت به تائید اصالت محصول خریداری شده اقدام نمایند.

وی بیان کرد: در حال حاضر 70 واحد فعال عطاری در شهرستان وجود دارد و هر عطاری  جهت فعالیت ملزم به اخذ پروانه کسب و کارت بهداشت است. با رایزنی های انجام شده توسط دانشگاه و اداره اصناف، عطاران در دوره های آموزشی که سالیانه توسط اداره نظارت بر فرآورده های طبیعی، سنتی، مکمل معاونت غذا و دارو برگزار می شود شرکت کرده و به صورت کامل با قوانین و ضوابط عطاری ها آشنا می شوند.

همچنین قبل از آغاز فعالیت یا تمدید پروانه کسب کلیه عطاران موظف هستند که تعهد نامه ای مبنی بر عدم انجام امور غیر مجاز و دخالت در امر درمان را در معاونت غذا و دارو امضا نمایند.

شهروندان عزیز می توانند در صورت مشاهده هر گونه تخلف از واحد عطاری ها با واحد فرآورده های طبیعی، سنتی، مکمل معاونت غذا و دارو به شماره 54345045_071  تماس حاصل نمایند.

'گزارش؛ مهسا مستعان
1400/04/14