۱۴۰۰ شنبه ۲ مرداد
شکر و چربیهای اشباع شده سمی برای بیماریهای روماتیسمی/ برای دوری از خستگی بیماریهای روماتیسمی عادت کنید "نه" بگویید
شکر و چربی های اشباع شده سمی برای بیماری های روماتیسمی/ برای دوری از خستگی مفرط بیماری های روماتیسمی عادت کنید "نه" بگویید
 
به گزارش وبدا جهرم؛ دکتر سمانه همایی متخصص روماتولوژی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جهرم گفت: روماتیسم مفصلی بیماری مزمن التهابی است که باعث التهاب در مفاصل می شود. اگر چه ممکن است درگیری خارج مفصل به صورت درگیری پوست، ریه، چشم و غیره نیز ایجاد کند. این بیماری شیوع یک درصدی داشته که بیشترین آن در سنین 35 تا 50 سال دیده می شود.

وی افزود: علائم هشدار دهنده این بیماری شامل درد، گاهی تورم و قرمزی در مفاصل، خصوصا مفاصل کوچک دست و پا و مچ دست است و معمولا بیشتر از یک مفصل گرفتار می شود.

به گفته وی درگیری مفاصل غالبا به صورت قرینه بوجود می آید و خشکی صبحگاهی که بیشتر از نیم ساعت طول می کشد از دیگر علائم این بیماری است.

با دانستن علائم هشدار دهنده در مورد این بیماری و مراجعه به موقع، تشخیص و درمان با سرعت بیشتری صورت می گیرد و از شدت بیماری کاسته خواهد شد.


این متخصص روماتولوژی بیان کرد: التهابی که در بیماری روماتیسم مفصلی باعث ورم مفاصل می شود می تواند در کل بدن نیز ضعف و خستگی ایجاد کند. این احساس خستگی تا حدی می تواند شدید باشد که برخی بیماران از آن به عنوان بدترین علامت روماتیسم یاد می کنند. 

به گفته وی اغلب بیماران از نبود انرژی، تمایل زیاد به خواب  و نبود تمرکز شکایت می کنند. همه این علائم می توانند منجر به اضطراب و افسردگی در بیماران شود.

دکتر همایی عنوان کرد: بیماران برای رهایی و غلبه بر خستگی های مفرط ایجاد شده می بایست به سیگنال هایی که بدن ارسال می کند توجه کنند و شدت فعالیت های روزمره خود را بر اساس آن تنظیم نمایند.

وی تاکید کرد: اولین گام، عادت به " نه" گفتن است. بیمار باید برخی اوقات به خود نه بگوید و اهداف خود را بازبینی و حجم کار زیادی را یکباره انجام ندهد.

بیمار باید برای خود برنامه داشته باشد و فعالیت های سنگین را در طول هفته پخش کند. قبل از اینکه خیلی خسته شود به خود استراحت دهد.

این متخصص روماتولوژی گفت: خواب به موقع در شب، چرت کوتاه در طول روز، انجام تکنیک های ریلکسیشن، داشتن ورزش منظم، انجام شنا، یوگا و تای چی برای مقابله با خستگی های مفرط این بیماری  بسیار تاثیر گذار است.

وی خاطرنشان کرد: پیاده روی برای این بیماران بسیار مفید است به طوری که بیماران می توانند این فعالیت را به صورت کوتاه مدت شروع کنند و کم کم مدت زمان آن را به 30 دقیقه در روز و 5 روز در هفته برسانند.

وی افزود: نوشیدن آب کافی، مصرف میوه، سبزیجات، ماهی آب های سرد و مکمل امگا 3  بسیار مفید و در کاهش خستگی  کمک کننده است.

وی افزود: بیماران نباید به خاطر خستگی و انجام ندادن برخی فعالیت ها خود را سرزنش و احساس گناه کنند.

دکتر همایی با اشاره به رژیم غذایی بیماران روماتیسمی گفت: برخی از فرآورده های غذایی می توانند باعث ایجاد حالت پیش التهابی یا التهاب در بدن شوند و علائم این بیماری را تشدید کند. اجتناب از این غذاها و تغذیه مناسب باعث می شود که هم التهاب در بدن افزایش نیابد و هم جلوی چاقی، دیابت و بیماری های قلبی گرفته شود.

وی گفت:  شکر و چربی های اشباع شده برای بیماران روماتیسمی بسیار ناسالم بوده و حتی الامکان باید از مصرف آنها خودداری کنند. شکر موجود در دسرها، شکلات، نوشابه و حتی آبمیوه ها باعث آزادسازی سایتوکاین های ( پیام آور های) التهابی می شوند و به این ترتیب التهاب در بدن و علایم بیماری را تشدید می کنند.

چربی های اشباع شده می توانند حداکثر 10 درصد کالری دریافتی روزانه را شامل شوند که شامل چربیهایی می شوند که در پنیر، پیتزا، فرآورده های گوشتی مثل گوشت قرمز و لبنیات پر چرب وجود دارند.

به گفته وی اسید های چرب ترانس موجود در غذاهای سرخ شده، فست فودها، غذاهای پروسس شده، اسنک ها، دونات ها و بیسکوییت و شکر تصفیه شده در فرآورده های آرد سفید، برنج، سیب زمینی و بسیاری غلات نیز برای این بیماران مضر است.

وی در ادامه اضافه کرد: مونوسدیم گلوتامات ماده ای است که بیماران روماتیسمی باید از مصرف آن اجتناب کنند. این ماده به عنوان چاشنی غذا به صورت سس سویا در دسترس و به بسیاری از فست فودها اضافه می شود. این ماده برای کبد بسیار مضر است و باعث ایجاد التهاب در بدن می شود.

اسیدهای چرب امگا 6 از دیگر مواردی است که این بیماران باید در مصرف آن دقت کنند. اگر چه اسیدهای چرب امگا6 برای بدن ضروری هستند ولی باید بین آنها و اسید های چرب امگا 3 تعادل برقرار باشد. چربی های امگا 6 در روغن آفتابگردان، روغن هسته انگور، روغن ذرت و مایونز موجود است.

دکتر همایی با اشاره به داشتن حساسیت بعضی از افراد به کازئین موجود در شیر یا گلوتن گفت: برخی افراد ممکن است به پروتئین موجود در شیر یا نان حساسیت داشته باشند پس اگر با مصرف این فراورده ها علائمشان تشدید می شود از خوردن آنها اجتناب کنند.

وی خاطرنشان کرد: دقت شود این بیماران  چنانچه حساسیت خاصی به شیر و لبنیات ندارند و با مصرف آنها علائم بیماریشان تشدید نمی شود به اندازه کافی لبنیات استفاده کنند چون بدن آنها نیاز به کلسیم کافی برای جلوگیری از پوکی استخوان دارد.


 به گفته وی همچنین شیرین کننده های مصنوعی (آسپارتام) که امروزه در بسیاری فراورده ها ( نوشابه رژیمی و..) یافت می شود مضر است. بدن می تواند آن را به عنوان جسم خارجی تلقی کرده و پاسخ التهابی را به دنبال داشته باشد.

وی در خصوص مصرف الکل تاکید کرد: الکل نیز نه تنها دشمن جدی کبد بوده بلکه می تواند باعث ایجاد التهاب در بدن شود بنابراین به هیچ وجه برای بیمار مبتلا به روماتیسم مناسب نیست.
گزارش؛ مهسا مستعان




 
تاریخ:
1400/04/01
تعداد بازدید:
300
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

ارسال نظرات
نام
آدرس پست الکترونیکی شما
شماره تلفن
توضیحات
خواندن کد امنیتی تغییر کد امنیتی
کد امنیت
كليه حقوق اين پايگاه متعلق به دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني جهرم مي باشد.
Powered by DorsaPortal