۱۴۰۰ شنبه ۱۸ ارديبهشت
آنچه باید پس از دریافت واکسن کووید 19 بدانید
هدف ایمن سازی، حفاظت فرد و جامعه در برابر بیماری های قابل پیشگیری با واکسن است. یکی از راه های پیشگیری از ابتلا به کووید 19 تزریق واکسن است. اما باید بدانیم تمام واکسن ها می توانند پس از تزریق عوارضی را به همراه داشته باشند. اکثر این عوارض خفیف و موقت است ولی گاهی ممکن است عوارض جدی تری بروز نماید.

اقدامات لازم قبل از ترک محل واکسیناسیون
قبل از ترک مرکز، حداقل 20 دقیقه در همان محل بمانید تا اگر واکنش های فوری ظاهر شد، سریعا رسیدگی شود.

حتما کارت واکسیناسیون خود را دریافت کنید.
در کارت واکسیناسیون نوشته شده که در چه تاریخی، چه نوع واکسنی دریافت کرده اید. این کارت را برای واکسیناسیون نوبت دوم، به همراه داشته باشید و اگر این اولین نوبت تزریق واکسن شما است برای دریافت نوبت بعدی بر اساس توصیه فرد تزریق کننده واکسن ( واکسیناتور) اقدام کنید.

برای دریافت نوبت دوم به مرکز واکسیناسیون نوبت اول مراجعه کنید.

بعد از دریافت نوبت دوم، مطمئن شوید که کارت واکسیناسیون شما تکمیل شده و هر دو نوبت ثبت شده است.

عوارض جانبی واکسن چیست؟

واکنش های خفیف و معمول:
بیشتر عوارض واکسن، معمولا خفیف است و شامل عوارضی از قبیل تب، لرز، بدن درد، بی حالی، کوفتگی بدن، سردرد و خستگی می باشد.
این عوارض معمولا 1 تا 3 روز بعد از شروع علائم، خود به خود بهبود می یابند و نیاز به اقدام خاصی نیست. در صورت نیاز علاوه بر نوشیدن مایعات، از مسکن و تب بر استفاده کرده و استراحت کنید.

واکنش های متوسط: چنانچه عوارض واکسیناسیون بیشتر از 3 روز به طول انجامید و یا در صورت مشاهده واکنش هایی نظیر تب بالای 38/5 درجه سانتی گراد و التهاب مفاصل به پزشک خانواده خود مراجعه کنید.

واکنش های شدید
در صورت مشاهده واکنش های شدید حساسیتی ( کهیر) تشنج، علائم مشکوک و کم شدن هوشیاری به بیمارستان مراجعه کنید.

در صورت بروز عوارض جانبی چه کنیم؟
اگر عوارض جانبی خفیف بعد از 3 روز از بین نرفت یا بعد از 24 ساعت قرمزی یا زخم در محل تزریق افزایش یافت با پزشک خانواده خود تماس بگیرید. در مورد مصرف داروی بدون نسخه، مانند استامینوفن یا ایبوپروفن با واکسیناتور خود مشورت کنید.

آیا امکان واکنش حساسیتی نسبت به واکسن وجود دارد؟
بر اساس آنچه در حال حاضر می دانیم، واکنش های حساسیتی غیر معمول هستند و معمولا طی چند دقیقه تا یک ساعت بعد از تزریق واکسن شروع می شوند. علائم واکنش های حساسیتی شدید شامل تنفس دشوار، تورم صورت و گلو، تند شدن ضربان قلب، جوش در سراسر بدن، سر گیجه و ضعف است.  در صورت داشتن این علائم به نزدیک ترین مرکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنید.

حتی اگر بعد از اولین نوبت تزریق واکسن، عوارض جانبی داشتید نوبت دوم را دریافت کنید. مگر اینکه واکسیناتور به شما اجازه دریافت واکسن را ندهد.

چه زمانی ایمنی واکسن شروع می شود؟
اگر چه ممکن است بعد از اولین نوبت تزریق واکسن از محافظت نسبی برخوردار شوید، اما ایمنی واکسن بعد از دو نوبت موثر تر است. حداکثر ایمنی ناشی از تزریق واکسن، دوهفته پس از دریافت نوبت دوم ایجاد می شود.

آیا می توانیم بعد از واکسیناسیون، اقدامات پیشگیری از ابتلا به کووید 19 را متوقف کنیم؟
خیر. بعد از واکسیناسیون نیز باید اقدامات پیشگیری را انجام دهید.
اگر بیمار هستید در خانه بمانید.
از ماسک استفاده کنید.
حداقل 1/5 متر با دیگران فاصله داشته باشید.
دست های خود را به مدت حداقل 20 ثانیه با آب و صابون بشویید و در صورت عدم دسترسی به آب و صابون، از محلول ضد عفونی کننده دست استفاده کنید.

برای پاسخ به سوالات خود می توانید به واکسیناتور، مراقب سلامت، پزشک خانواده و یا واحد بیماری های واگیر مرکز بهداشت شهرستان محل اقامت خود مراجعه کنید.

برای کسب اطلاعات بیشتر و گزارش عوارض واکسن با شماره    54345420 - 071  گروه تخصصی پیشگیری و مبارزه با بیماری های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جهرم تماس حاصل فرمایید.

گروه آموزش و ارتقاء سلامت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جهرم
1400/02/13