دکتر لنکرانی در کنگره اخلاق تولیدمثل گفت: بحران جمعیتی کشور یک بحران فرهنگی نیز است.
کامران باقری لنکرانی در نخستین کنگره بینالمللی اخلاق تولیدمثل در جهرم با تصریح اینکه مسئلهای که امروز با ابعاد مختلف آن مواجه هستیم بحث بحران جمعیتی کشور است، آن را یک بحران فرهنگی دانست.
وزیر پیشین بهداشت با اشاره به برگزاری کنگره بینالمللی اخلاق تولیدمثل اظهار کرد: این کنگره گام مثبتی در جهت حل بحران فرهنگی کاهش جمعیت و فرهنگسازی افزایش موالید است.
باقری لنکرانی خاطرنشان کرد: عمده اتفاقات مرتبط با برنامههایی که صرفاً وزارت بهداشت انجام داد، نبوده بلکه مربوط به فرهنگی است که در کشور شکل گرفته و آن فرزندگریزی است و این مسئله، یک بحران فرهنگی است و طبیعی است که راه حلهای آن اگر به این موضوع تمرکز نداشته باشد راه حل موفقی نخواهد بود و بسیاری از اوقات دارای خطراتی خواهد بود.
وی با تأکید بر اینکه باید در کشور ترویج فرزندآوری صورت گیرد، گفت: این مسئله نیز باید در سیاستها نمود داشته باشد و نمود آن این است که استفاده از هر نوع وسیله پیشگیرانه باید با یک نگاه محدودسازی باشد ولی وجود آن در دسترس کسانی که واقعاً نیاز دارند قرار گرفته شود.
رئیس شورای سیاستگذاری سلامت دانشگاه علوم پزشکی شیراز با تصریح اینکه مهمترین اقدامات ما با توجه به اینکه گلوگاه این مسئله فرهنگی است، باید بر روی آن جنبه معطوف کنیم، گفت: متأسفانه در خانوادههای فردگرایی ترویج یافته نه خانوادهمحور که این یک بحران فرهنگی است و اگر بدان بیتوجه باشیم و راه حلهای خود را به آن معطوف نکنیم ممکن است نتیجههای مناسبی را نخواهیم دید و باید به مباحث اجتماعی نگاه سیستماتیک داشته باشیم.
باقری لنکرانی تصریح کرد: امروزه در شرایطی قرار داریم که اگر روند کاهنده نرخ باروری در کشورمان ادامه پیدا کند ظرف حدود 80 سال با کاهش 50 درصدی در جمعیت فعلی روبهرو خواهیم بود، آن هم در شرایطی که حدود 50 درصد این جمعیت نیز سالمند خواهند بود.
وزیر پیشین بهداشت با تأکید بر اینکه کسی نمیتواند این بحران را انکار کند، گفت: واکنشها در برابر این مسئله متفاوت است و برخیها در برابر این مشکل راههای سریع ارائه میدهند غافل از اینکه شکلگیری این مسئله در طی زمان کوتاهی رخ نداده که با یک یا دو تصمیم و یا بازه زمانی کوتاه بتوانیم آن را حل کنیم و تصمیمات سریع گاهی اوقات آثار معکوس باقی میگذارد.
وی بیان کرد: در سیاستهای اجتماعی یکی از نکاتی که حتما تأکید میشود این است که تفکر سیستماتیک داشته باشیم و اینکه این موضوع را مدنظر قرار دهیم و به آن بپردازیم.
باقری لنکرانی با بیان اینکه شروع نرخ کاهش جمعیت در کشور از سال 63 آغاز شد، افزود: هدفگذاری قانون برنامه توسعه اول این بود که در سال 90 نرخ رشد جمعیت به 2 و نیم درصد برسد اما به دلیل اینکه روند کاهنده از قبل شروع شده بود در سال 91 به نرخ رشد واقعاً هشدار دهنده 25/1 رسیدیم و معنی آن این است که ما در بحث تصمیم اجتماعی خود از رصد واقعیتها عقب هستیم.
رئیس شورای سیاستگذاری سلامت دانشگاه علوم پزشکی شیراز ادامه داد: یک دهه بین شروع کاهش و قانون تنظیم خانواده که سال 72 است فاصله وجود دارد یعنی در سال 72 بحران یک دهه قبل به آن پرداختیم و اکنون نیز نگرانی وجود دارد که در سال 92 بحران سال 82 را تصحیح میکنیم.
وزیر پیشین بهداشت تأکید کرد: باید نگاهمان در سیاستگذاری ضمن اینکه مستند باشد، آیندهنگرانه نیز باشد و به آینده فکر کنیم نه به امروز و راه حلهای خود معطوف به آن قرار دهیم.