۱۳۹۷ شنبه ۳۱ شهريور
ديابت
پيشگيري بهترين راهكار مقابله با ديابت؛ با تغذيه مناسب مي توان ديابت را كنترل كرد
ديابت يك بيماري افزايش قند خون و يك بيماري مزمن و پيش رونده است كه اگر كنترل نشود مي تواند منجر به بروز عوارض مختلف مانند، عوارض چشمي، كليوي و حتي آسيب به اعصاب محيطي شود.
ديابت يك بيماري افزايش قند خون و يك بيماري مزمن و پيش رونده است كه اگر كنترل نشود مي تواند منجر به بروز عوارض مختلف مانند، عوارض چشمي، كليوي و حتي آسيب به اعصاب محيطي شود.

دكتر سلما آهي فوق تخصص غدد درون ريز و متابوليسم با اشاره به نحوه استفاده بدن از گلوكز و تاثير پانكراس و ترشح انسولين در بدن مي گويد: غذايي كه مصرف مي شود جذب و كربوهيدرات غذا يا بخشي از آن به صورت گلوكز وارد جريان خون مي شود. پانكراس (غده سازنده و ترشح كننده انسولين در بدن) انسولين را به جريان خون وارد مي كند و انسولين كمك مي كند گلوكز وارد سلول بدن شود و بدن با سوزاندن گلوكز انرژي مورد نياز خود را بدست آورد.

وي در تعريف پانكراس بيان مي كند: پانكراس غده اي در بدن است كه در زير و پشت معده قرار دارد و با ترشح انسولين، انسولين را به جريان خون وارد مي كند كه در نتيجه باعث تنظيم قند خون بدن مي شود.
 اين فوق تخصص غدد درون ريز و متابوليسم، انسولين را همانند كليدي مي داند كه درهاي ورود قند به سلول را باز مي كند و بيان مي كند: اين هورمون به گلوكز اجازه ورود به سلول را مي دهد اما در بدن افراد مبتلا به ديابت انسولين ساخته نمي شود و يا به طور صحيح عمل نمي كند، در نتيجه گلوكز نمي تواند به طور طبيعي وارد سلول شود و سطح قند خون افزايش مي يابد و افزايش طولاني مدت قند خون فرد را به عوارض ديابت مبتلا مي كند.

  به گفته وي دو نوع ديابت وجود دارد، ديابت نوع 1 و 2 كه ديابت نوع1، 5 تا 10 درصد موارد ابتلا به ديابت را به خود اختصاص مي دهد.

وي عنوان مي كند: در ديابت نوع 1، پانكراس قادر به ساختن انسولين نيست و بدن همچنان از طريق غذا، گلوكز دريافت مي كند اما گلوكز نمي تواند وارد سلول شود و براي حل اين مشكل فرد نياز به تزريقات منظم انسولين دارد.


 دكتر سلما آهي با اشاره به ديابت نوع 2 مي گويد: 90 تا 95 درصد از كل موارد را به خود اختصاص مي دهد و در ديابت نوع 2، پانكراس انسولين مي سازد اما ترشح آن به مقداركافي نيست و در بدن به درستي عمل نمي كند زيرا سلول ها نسبت به عمل انسولين مقاومت مي كنند كه دليل اصلي اين مقاومت چاقي و اضافه وزن است.

 وي چاقي و اضافه وزن، سابقه خانوادگي ديابت، سن بالاي 45 سال، سابقه به دنيا آوردن نوزاد بيش از 4 كيلوگرم، سابقه ابتلا به ديابت بارداري، عدم فعاليت بدني، بالا بودن فشار خون و چربي خون و كيست هاي متعدد تخمدان را از عوامل خطر مبتلا به ديابت نوع 2 مي داند.

 دكتر آهي مي گويد: قبل از ابتلا به ديابت نوع 2، معمولا افراد دچار شرايطي مي شوند كه علائم مربوط به ديابت در آنها مشاهده نمي شود به اين حالت مرحله پيش ديابت گفته مي شود. در اين حالت، قند خون افراد بالاتر از ميزان طبيعي است اما نه به ميزاني كه به عنوان ديابت شناخته شود.

 به گفته وي پزشكان بيش از گذشته بر تشخيص مرحله پيش ديابت به عنوان راهي براي پيشگيري از ابتلا به ديابت نوع 2 تاكيد مي كنند.

 دكتر سلما آهي با اشاره به علائم مرحله پيش ديابت مي گويد: اگر چه مرحله پيش ديابت معمولا علائمي ندارد، اما ممكن است علائمي چون تشنگي غير عادي، تكرار ادرار، تاري ديد و خستگي زياد نيز مشاهده شود و بر اساس نتيجه آزمايش قند خون مي توان مرحله پيش ديابت را تشخيص داد.

 وي تاكيد مي كند: افراد نمي توانند تنها با يك آزمايش قندخون ناشتا از وضعيت سلامت و ابتلا به ديابت مطلع شوند بلكه مي بايست به پزشك متخصص مراجعه و در صورت وجود بيماري مراحل درماني را آغاز نمايند.

دكتر سلما آهي نوع تغذيه و تاثير آن بر بيماران ديابتي بسيار مهم مي داند و مي گويد: به منظور كنترل قند خون به بيماران توصيه مي شود كه روزانه تعداد وعده هاي غذايي خود را با حجم كم، افزايش دهند.( غذاي سبك تر در دفعات بيشتر) و جهت جلوگيري از افت قند شبانه مصرف ميان وعده قبل از خواب براي كودكان و افراد مسن بسيار با اهميت است.

   به گفته وي وجود مواد غذايي حاوي كربوهيدرات ها در ميان وعده هاي غذايي روزانه براي بيماران ديابتي ضروري است و همراه وعده هاي غذايي بايد سبزيجات مصرف شود.

دكتر سلما آهي با بيان اين مطلب كه بيماران ديابتي مي بايست از همه گروه هاي غذايي در برنامه غذايي خود داشته باشند بيان مي كند: گروه نان و غلات، عمدتا حاوي نشاسته است و تركيبات غلاتي چون گندم، جو، برنج و سبزيجات نشاسته اي مانند سيب زميني، نخود، ذرت و حبوباتي چون لوبيا چيتي، عدس و لپه بيماران ديابتي مي توانند 6 تا 11 سهم در طول روز  مصرف كنند.

 به گفته وي بيماران ديابتي مي توانند، 2 تا 4 سهم در روز  از گروه ميوه ها استفاده كنند و توصيه مي شود از آب ميوه ها پرهيز و به جاي آن از ميوه هاي تازه كه داراي فيبر و ويتامين بالايي هستند استفاده كنند.

 دكتر آهي تاكيد مي كند: سبزيجات يكي از مهم ترين منابع غني ويتامين ها، مواد معدني و فيبر ها هستند كه بيماران مي توانند حداقل 3 تا 5 سهم در رژيم غذايي خود داشته باشند.

به گفته اين متخصص غدد، بيماران ديابتي بايد در مصرف شير، ماست و ساير فراورده هاي لبني دقت كنند كه از حداقل چربي بر خوردار باشد و جهت پيشگيري از پوكي استخوان حداقل 2 تا 3 سهم در رژيم غذايي خود قرار دهند.

وي در مصرف پروتئين ها تاكيد مي كند: بيماران ديابتي بايد از گروه كم چرب پروتئين ها استفاده كنند و مصرفي 4 تا 6 سهم در رژيم غذايي خود داشته باشند.

وي در ادامه مي افزايد: بهتر است بيماران ديابتي مصرف گوشت سفيد مانند ماهي و مرغ را در رژيم غذايي خود قرار داده و در هفته 2 تا 3 سهم استفاده كنند.

وي مصرف آجيل و مغزها مانند بادام، پسته و غيره بدون نمك را توصيه مي كند و تاكيد مي كند: بيماران ديابتي حداقل مصرف را در گروه چربي ها داشته باشند.

 دكتر آهي مي گويد: توصيه مي شود آزمايش قند خون، حداقل هشت ساعت قبل از ناشتا باشد و بيماران ديابت تحت درمان، داروهاي خود را در شب دريافت و هشت ساعت قبل از ناشتا قند خون خود را چك كنند.


  اين متخصص غدد مي گويد: ديابت شايع ترين علت نابينايي، قطع عضو، دياليز و نارسايي كليوي در جوامع است و افراد بالاي 45 سال يا افرادي كه مبتلا به چاقي و داراي فاكتور هاي خطر ديابت هستند، غربالگري شوند و به پزشك متخصص مراجعه كنند.
تاریخ:
1396/12/07
تعداد بازدید:
136
منبع:
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0

ارسال نظرات
كليه حقوق اين پايگاه متعلق به دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني جهرم مي باشد.
Powered by DorsaPortal