جهرم

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی

  • 1403/09/12 - 16:43
  • - تعداد بازدید: 177
  • - تعداد بازدیدکننده: 167
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه
  • /ZUN
آموزش سلامت

بارداری در فرد مبتلا به ایدز / در صورت مبتلا بودن مادر به ایدز در دوران بارداری به معنی ابتلا قطعی نوزاد متولد شده به اچ آی وی نیست

به لطف پیشرفت‌های چشم‌گیر علم پزشکی در زمینه درمان HIV، کشف داروهای جدید، انجام آزمایش ایدز و غربالگری پیش از بارداری، می‌توان از انتقال ایدز به جنین جلوگیری کرد.

به گزارش وبدا جهرم،دکتر زهرا مصلی نژاد متخصص زنان و زایمان - فوق تخصص ناباروری و  IVF و عضو هیآت علمی دانشگاه علوم پزشکی جهرم با اشاره به چالش های موجود در دوران بارداری برای زنان مبتلا به :اچ آی وی" گفت: بارداری در مادران مبتلا به ایدز با چالش های زیادی همراه است. در دوران بارداری، ویروس HIV می‌تواند از جفت عبور کرده و سبب انتقال ایدز به جنین شود. در حین زایمان نیز ممکن است نوزاد از طریق تماس با خون و ترشحات دیگر بدن مادر، در معرض این ویروس قرار بگیرد. بیشتر نوزادانی که از طریق مادران خود درگیر این ویروس می شوند، در زمان زایمان به این ویروس آلوده شده اند و احتمال انتقال ایدز به آن ها در حین زایمان نسبت به زمان‌های دیگر بارداری بیشتر است. شیردهی نیز می‌تواند سبب انتقال ویروس به نوزاد شود.

وی در خصوص اینکه آیا بارداری با وجود ابتلا به ایدز حتما منجر به تولد کودک مبتلا خواهد شد یا خیر عنوان کرد: در صورت مبتلا بودن مادر به ایدز در دوران بارداری به معنی ابتلا قطعی نوزاد متولد شده به اچ آی وی نیست. در آمار بهداشت جهانی قبل از موجود شدن درمان موثر ایدز، حدود ۲۵٪ از مادران باردار مبتلا به HIV، ویروس را به نوزادان خود منتقل می‌کردند. اما امروزه، اگر افراد، تحت درمان مناسب HIV باشند و طی بارداری بار ویروسی کمی داشته باشند، خطر انتقال ایدز به جنین و نوزاد آن‌ها کمتر کاهش بسیار زیاد یافته است. بنابراین آزمایش ایدز یکی از موارد اساسی و ضروری در آزمایش‌های پیش از بارداری است تا در صورت ابتلا مادر به ایدز، راهی برای جلوگیری از انتقال ایدز به نسل بعدی وجود داشته باشد.

این متخصص زنان و زایمان به راهکار‌های کاهش ریسک ابتلا جنین به ایدز توسط مادر هم اشاره کرد و گفت: به لطف پیشرفت‌های چشم‌گیر علم پزشکی در زمینه درمان HIV، کشف داروهای جدید، انجام آزمایش ایدز و غربالگری پیش از بارداری، می‌توان از انتقال ایدز به جنین جلوگیری کرد. به طور کلی تعداد نوزادان آلوده شده به HIV در دوران بارداری، زایمان و شیردهی تا حدود ۹۰% کاهش یافته است. مطالعات نشان می‌دهد اگر درمان این بیماری قبل از بارداری یا بلافاصله پس از تشخیص بارداری شروع شود، به طور چشم‌گیری می‌توان از انتقال ایدز به جنین جلوگیری کرد.

وی اقداماتی که می‌تواند خطر انتقال ایدز به جنین و ابتلا کودک به HIV را کاهش دهد را اینگونه عنوان کرد: زنان مبتلا به HIV لازم است طبق دستورالعمل، ترکیبی از داروهای ضد اچ آی وی را در دوران بارداری مصرف کنند؛ اگر بار ویروسی بالا باشد، بهتر است زایمان به صورت سزارین انجام شود؛ بلافاصله بعد از تولد لازم است داروهای ضد ویروسی برای نوزاد تجویز شود؛ بهتر است مادران مبتلا  شیردهی نداشته باشند و نوزاد از شیر خشک تغذیه کند.

دکتر زهرا مصلی نژاد همچنین امکان استفاده از دارو‌های ضد ویروسی در دوران بارداری را بلامانع دانست و گفت: زنان باردار با درگیری ویروسی  لازم است در دوران بارداری از داروهای ضد ویروسی مناسب جهت کاهش ریسک انتقال به نوزاد و بهبود سلامت خود استفاده کنند. قطع دارو در دوران بارداری می‌تواند سبب افزایش بار ویروسی و خطر انتقال ایدز به جنین شود. بنابراین به زنان مبتلا به ایدز در زمان باردرای توصیه می‌شود، هرگز مصرف داروهای خود را بدون مشورت قبلی با پزشک قطع نکنند.

وی ادامه داد: تهوع و استفراغ به ویژه در سه ماهه اول بارداری که جز موارد آزاردهنده برای مادران باردار است، ممکن است باعث دشوار شدن مصرف داروهای این بیماران  در اوایل دوران بارداری شوند. بیشتر داروها در دوران بارداری بی خطر بوده و معمولاً خطر نقص مادرزادی را افزایش نمی‌دهند. اما بهتر است زنان مبتلا به ایدز، پیش از اقدام به بارداری به پزشک متخصص عفونی جهت تغییر و تجویز داروی مناسب مراجعه داشته باشند.

عضو هیات علمی دانشگاه در مورد عوارض جانبی دار‌وهای استفاده شده در درمان HIV بر مادران باردار افزود: داروهایی که برای درمان HIV استفاده می شوند ممکن است عوارض جانبی برای مادر ایجاد کنند. عوارض جانبی شایع، شامل حالت تهوع، اسهال، سردرد و دردهای عضلانی است. عوارض جانبی که کمتر شامل کم خونی ، آسیب کبدی و مشکلات استخوانی مانند پوکی استخوان است. اگرچه غیرمعمول است، اما ممکن است داروهای مورد استفاده در درمان اچ آی وی بر رشد جنین نیز تأثیر بگذارد.

با این حال، عدم مصرف دارو احتمال انتقال ویروس به جنین را بسیار افزایش داده، لذا توصیه می‌شود درمان دارویی با وجود عوارضی که خواهد داشت، طی بارداری ادامه پیدا کند.

این فوق تخصص نازایی و آی وی اف با توجه به اهمیت محافظت از مادر باردار در برابر سایر عفونت ها  گفت: اگر همسر فرد نیز به ویروس HIV آلوده باشد، استفاده از کاندوم به محافظت فرد مبتلا و نیز مادر در برابر سایر عفونت‌ها کمک خواهد کرد. اما اگر همسر فرد به اچ آی وی آلوده نباشد، علاوه بر استفاده از کاندوم، مصرف برخی از داروها نیز جهت کاهش خطر ابتلا همسر به ایدز توصیه می‌شود.

دکتر مصلی نژاد به روش های مناسب زایمان در زنان مبتلا به "اچ آی وی" نیز اشاره و عنوان کرد: روش مناسب برای زایمان (به روش سزارین یا طبیعی) به میزان ویروس موجود در خون یا بار ویروسی در زمان زایمان بستگی دارد. اگر طبق آخرین آزمایشات انجام شده بار ویروسی فرد کم باشد، این بدان معناست که امکان زایمان طبیعی وجود دارد و خطر انتقال HIV به کودک در هنگام زایمان بسیار ناچیز خواهد بود. اما در صورت قابل توجه بودن بار ویروسی، زایمان سزارین اولویت دارد چرا که این امر خطر انتقال HIV به کودک را نسبت به زایمان واژینال کاهش می‌دهد.

متخصص زنان و زایمان در مورد عوارض سزارین در زنان مبتلا به HIV نیز گفت: انجام زایمان سزارین در صورت مثبت بودن نتیجه آزمایشHIV ، ممکن است عوارض ناخوشایندی برای مادر به همراه داشته باشد. زنان دارای سلول‌های CD4 کم، سیستم ایمنی ضعیفی دارند، بنابراین در معرض خطر بیشتری برای عفونت پس از سزارین هستند. مصرف داروهای ضدمیکروبی و مراقبت از زخم پس از سزارین در این بیماران از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.


وی زمان تشخیص ابتلا نوزاد به HIV را بعد از تولد عنوان کرد و ادامه داد:  نوزاد ضمن دریافت داروهای ضد ویروسی، لازم است جهت تشخیص ابتلا به HIV، آزمایش خون انجام دهد. این آزمایشات معمولاً در سه مرحله انجام می‌شود:  طی چند روز اول تولد و یا هفته های اول پس از تولد؛ در سن 2-1 ماهگی؛  در 6-4 ماهگی؛ که اگر نتیجه HIV در این آزمایشات منفی باشد، احتمال مبتلا بودن کودک به ویروس ناچیز است. اما بسیاری از پزشکان توصیه می‌کنند حدود 2 سالگی نیز مجددا کودک از لحاظ ابتلا به HIV بررسی شده و مورد آزمایش قرار گیرد.
دکتر زهرا مصلی نژاد در پایان در خصوص ممنوعیت شیردهی به نوزاد توسط مادر مبتلا به HIV توصیه کرد که کودک به جای شیر مادر، از شیر خشک تغذیه کند. زیرا امکان انتقال HIV از طریق شیر مادر به کودک وجود دارد.

  • گروه خبری : آموزش سلامت
  • کد خبر : 2503
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

سامانه ی گفتگوی آنلاین نیافام